8 d’ag. 2016

Sender de la Mediterrània




Nom: Sender de la Mediterrània GR 92 nord
Editorial i autor: Editorial Alpina, Cossetània edicions i Xavi Margaix Giner
Col·lecció: Senders GR
Preu: 24 €




Editorial AlpinaCossetània Edicions i en Xavi Margaix Giner, ens porta aquest estiu com a gran novetat, una joia de les guies i mapes excursionistes: Sender de la Mediterrània GR 92 nord, de Portbou a Vallvidrera.

Inclosa dins la col·lecció GR, segueix amb la tònica dels seus dos predecessors (Sender dels Pirineus i Sender de la Mediterrània Sud) i brilla, com també ho fan aquests, per la seva gran qualitat, tant pel que fa a explicació, fotografia i de material de camp com són els mapes, com pel seu disseny i enquadernat, el qual és molt curós i ferm, cosa que fa que sigui agradable al maneig i resistent a la seva utilització damunt del terreny.




És una guia curiosa, perquè no estem massa acostumats a veure material d'aquest tipus en rutes pel litoral, i menys encara tan completa com ho és aquest. Estem parlant del GR 92 nord, que surt de Portbou i recorre camins de ronda i muntanyes del litoral fins a conduir-nos al llarg de 18 etapes (amb 4 alternatives) fins a la mateixa Vallvidrera, fet que ens agrada molt, ja que ens recorda que un punt tan actualment urbanita com ho és aquest, també té un passat, i ara cada vegada més de nou un present excursionista, el qual hem d'explotar tant com puguem.

Només obrir-lo, veiem a la part de darrere de la tapa, un detallat índex de les 18 etapes més les 4 variants amb desnivell, durada i quilòmetres i si la despleguem, veurem l'altimetria sencera sobreposada a un mapa general de la ruta, que allarga des de Castelldefels fins a Argelers, i cap al nord-oest fins a Puigcerdà i el Carlit: una imatge general que ens permet fer-nos una idea del que és aquesta gran travessa de gairebé 20 dies.





Després d'una introducció i presentació de la guia i la ruta, ens trobem en la purament dita guia: cada jornada se'ns explica amb una llegenda a l'inici amb el desnivell, dificultat, durada, quilòmetres i estacionalitat, un breu resum, i l'explicació amb el track de ruta amb el quilometratge i l'estona que portem caminant. També hi trobem uns apartats amb el títol "Destaquem...", que ens aprofundeixen més sobre detalls concrets que donen valor afegit a la ruta, sobre temes molt varis.

Igual que en les seves predecessores, el que més ens agrada és que no es cenyeix a explicar la ruta ja existent, sinó que l'autor hi dóna un altíssim valor afegit, explicant variacions que valen la pena, aconseguint finalitzar cada ruta amb un punt amb allotjaments, i posant-hi cullerada per fer que el recorregut sigui realment un petit gran tresor de l'excursionisme, i en definitiva, el camí de ronda per excel·lència dels països catalans.

Al final de la guia, adherit a la part interior de la contraportada, hi trobarem un calaixet on s'hi recullen els 10 mapes que contenen les 18 etapes. Això és un grandíssim regal, ja que aquesta guia no la farem servir només per recórrer el GR 92, sinó que sempre que recorrem alguna de les seves zones, podrem agafar un d'aquests mapes, lleugers i pràctics de dur al damunt, i utilitzar-los aprofitant la seva gran qualitat de detalls, treballats a una escala 1: 50.000.




Si tenim en compte que costa 24 €, i que tenim una guia, amb deu mapes que completen les 18+4 etapes des de Portbou a Vallvidrera, podem estar segurs que serà una de les millors inversions que haurem fet en la compra de llibres de muntanya.

Esperem que la pugueu aprofitar i gaudir tant com nosaltres ho pensem fer, i que us serveixi per conèixer encara una mica més aquest gran litoral, amb tants indrets desconeguts.


Si voleu aconseguir el Sender de la Mediterrània GR 92 nord, podeu fer-ho clicant AQUÍ: