25 de nov. 2017

Testing Ourselves: un 8000 en 15 dies. La nova aclimatació de Kilian Jornet i Emelie Forsberg.




Com es pot reduir a 15 dies el temps d'aclimatació per a fer un 8000? Això és el que s'havien plantejat Kilian Jornet i Emelie Forsberg, i d'aquesta pregunta n'ha sortit l'experiment en el qual consisteix Testing Ourselves.

SINOPSIS
1 mes dormint en hipòxia i entrenament
1 setmana d'aclimatació als Alps (4000m)
3 dies de viatge

La parella d'skyrunners i alpinistes, gravant aquest documental s'embranquen en una aventura amb una idea clara que pot revolucionar el món de l'alpinisme d'ara en endavant, ja que simplifica tot el procés d'aclimatació que fins ara era necessari per a poder assolir un cim de gran magnitud amb un mínim de garanties.
Fins el dia d'avui, l'aclimatació bàsicament consisteix a passar dies en alçada; cada dia es puja un cim i al baixar es dorm en certa altitud, augmentant de forma progressiva l'alçada de l'ascensió i del lloc on es pernocta, cosa que requereix temps i diners.

DATA DE L'ACTIVITAT
24 d'abril 2017 - 7 de maig 2017

TEAM

Kilian Jornet
Emelie Forsberg

CIM

Cho Oyu, Himalaya

ASPECTES TÈCNICS

Altitud: 8201m, sense oxigen i en equipament lleuger

OBJECTIU

Viatje de 2 setmanes per pujar un cim de 8000m.
Obrir noves formes d'escalar grans muntanyes en un curt període de temps i en pre-aclimatació.

CIM ACONSEGUIT

Cim o voltants, només Kilian Jornet


Amb aquest nou experiment reduïm fins a quinze dies, com a mínim en el cas de Kilian Jornet, aquest llarg procés, i s'aconsegueix pujar ja amb una molt bona aclimatació de base.



No obstant això, el doctor Daniel Brotons ajuda a fer-nos una idea del que suposa aquest nou mètode, i deixa clar d'entrada, que això no és una llum verda perquè qualsevol persona surti a fer un cim pensant que serà més senzill. Com remarca, aquest experiment ningú abans l'havia dut a terme, i Kilian ha rebentat amb les noves dades, tots els estudis que hi havia del tema fins ara.
D'altra banda el curtmetratge va més enllà del sentit purament científic, també mostra l'experiència de dur a terme reptes com aquest en parella, i que els hi suposa a ells dos compartir aquesta aventura plegats.
Per a conèixer tots els detalls, us recomanem que visiteu la seva pàgina oficial on podreu trobar les xifres i detalls exactes del projecte, així com descarregar-vos el protocol d'aclimatació Us deixem amb aquest petit documental que, per damunt de tot, és proper, transparent, i fins i tot tendre: